טרנד מדליק: נזילות צבע

הלהיט הנוכחי בעולם היצירה נקרא paint pouring, נזילות צבע, שנקראות גם Fluid painting, וזה מקסים! יש בתהליך הזה את כל מה שאני אוהבת ביצירה: המון צבע ומשחק, ניסוי וטעייה, אקראיות וחוסר שליטה! זה כבר נשמע כיף, נכון? הסרטון הזה הצית את דמיוני, ושלח אותי לחפש עוד מידע, שאותו אני שמחה לשתף אתכן בפוסט הזה.

 

://

 

מדובר במגוון טכניקות שיוצרות נזילות צבע חסרות שליטה, שמובילות לתוצרים אקראיים יפהפיים. אני עוקבת בהתלהבות אחר התחום הזה כבר זמן מה, והשבוע סוף סוף נפגשתי עם כמה חברות כדי לשחק בצבע. היה כיף, התוצאות היו מפתיעות, הסיפוק היה מיידי, והאפשרויות כל כך רבות, שברור שצפויות לי עוד התנסויות רבות, אבל הכי חשוב שזה באמת פשוט, זה אפשרי, החומרים זמינים וזולים, וזה כיף!

 

טכניקת נזילות צבע
לא רע בשביל נסיון ראשון!

 

תקציר: בתהליך העבודה מערבבים צבע אקרילי עם חומר מוליך שהופך אותו לנוזלי יותר, ואת הצבע המעורבב שופכים על מצע כלשהו, קנווס, נייר, עץ, וכדומה. לאחר שפיכת הצבע, מניעים את הקנווס עם הצבע מצד לצד בעדינות כדי שהצבע ינזל ויכסה אותו, ובתהליך הזה מתקבלות הנזילות המעניינות ומתפתחים מעין תאים וסדקים מעניינים בתוך הצבע. בסיום התהליך, אפשר גם לייבש את הצבע בחום גבוה (אקדח חום או ברנר), לקבלת עוד צורות מעניינות. ישנו מגוון אינסופי של טכניקות וחומרים ורעיונות, והתוצרים תמיד מרתקים. יש אמנים שמציירים על גבי הרקעים שמתקבלים, אולם גם הקנווס הצבוע בנזילות הוא תוצר יפהפה בפני עצמו.

צבעים אקריליים – אפשר להשתמש בכל סוג של צבע אקרילי, רצוי שהצבע יהיה נוזלי. אנחנו השתמשנו בצבעים זולים של Craft Smart.

 

נזילות צבע על קנווס
נכון שזה עושה חשק לנסות?!

 

חומר מוליך – ישנם חומרים מסחריים כמו המדיום הזה של ליקוויטקס, יש חומר בשם Floetrol, אבל יש גם חלופות זולות יותר, כמו דבק פלסטי. בניסוי שלנו השתמשנו בדבק הזה, וגם במדיום של ליקוויטקס. הוספת החומר לצבע תורמת לגמישות של הצבע, ולא רק מאפשרת לו לנזול ולזרום בצורה חלקה וטובה יותר, אלא גם גורמת לכך שהצבע לא ייסדק ויתפרק כשהוא מתייבש.

מצע– זה הבסיס שעליו נשפוך את הצבע. אפשר לעבוד על קנווס, עץ, בריסטול או קרטון, למעשה אפשר לעבוד על כל חומר שיכול לספוג את כמויות הצבע מבלי לקרוס. אפשר לצבוע תקליטים ודיסקים, עציצים, ומה לא. אנחנו בחרנו להתחיל בניסוי בדברים פשוטים, אספנו קרטונים וחתכנו, והשתמשנו גם בקנווסים קטנים, בריסטול ועץ.

 

נזילות צבע על צידי הקנווס

 

טכניקות – לאחר ערבוב של הצבעים עם החומר המוליך, ישנן מגוון טכניקות ליצירת הנזילה על הקנווס. בטכניקה אחת, למשל, שופכים שלוליות של צבעים על הקנווס (puddle technique), אחת התוך השניה. בטכניקה אחרת מערבבים את הצבעים בתוך כוס, ואז הופכים את הכוס על הקנווס (dirty pour), ובטכניקה שלישית שופכים פסים של צבע על הקנווס ואז מעבירים על הצבע ניגוב עדין (swipe). תוכלו לראות שלוש דוגמאות לטכניקות כאן.

יצירת "תאים" (cells) – לאחר שפיכת הצבעים על הקנווס בטכניקה שנבחרה, ישנן דרכים לייצר את הפתיחות העגולות האלה בתוך הצבע, מעין חלונות שחופשים את שכבות הצבע השונות ונקראות "תאים". אין חובה לייצר תאים, לפעמים הנזילות כשלעצמן מספיק יפות. כדי לייצר תאים אפשר להוסיף לתערובת הצבע והדבק כמה טיפות של שמן סיליקון, או אלכוהול רפואי. אנחנו השתמשנו בשמן הזה, והבנתי שאפשר להשתמש גם בשמן סיליקון לשיער. יש מגוון טכניקות נוספות ליצירת התאים. אחת  נקראת swipe, ובה "מושכים" בעדינות את הצבעים על פני הקנווס ונוצרים תאים, וישנן טכניקות שבהן מייבשים את הצבע באמצעות ברנר או אקדח חום, והחימום הוא ש"פותח" את התאים האלה בצבע.

 

טכניקת נזילות צבע
יאמי!!

 

ייבוש – מדובר בכמויות גדולות של צבע, צריך לקחת בחשבון זמן ייבוש ארוך. למרבה ההפתעה, אצלי בבית הצבע התייבש תוך פחות מ-24 שעות.

תוצר – התוצרים בלתי צפויים ומרהיבים ממש. יש אנשים שמשאירים את הקנווס עם הצבע כפי שהוא, יש שמצפים באמייל קר או לכה, יש אנשים שמשתמשים בתוצרים אלה כרקע ליצירות אמנות אחרות. אני אהבתי את התוצאות שראיתי עם הלכה הזאת, שיוצרת מראה זכוכיתי מבריק.

איילת גיבור עובדת בשיטות דומות לאלה, יש לה ציורים עגולים ויפהפיים, עולמות צבעוניים שהיא בוראת על קנווס. איילת הציגה לאחרונה תערוכת ציורים שלה, ואפשר לראות עבודות נוספות שלה באתר שלה, או לעקוב אחר האינסטגרם שלה, שבו היא מעלה ציורים ותהליכי עבודה, וזה מקסים! איילת העלתה פוסט יפהפה ונדיב במידע בקבוצת הפייסבוק הסגורה שלי, ואם אתן עדיין לא שם, זה הזמן להיכנס, יש לנו שם קהילה נהדרת והמון ידע!

 

איילת גיבור

 

אם זה עשה לכם חשק, כתבתי הדרכה מפורטת על טכניקה אחת לנזילות צבע, כאן.

אשמח אם תשתפו את הפוסטים שלי:

21 תגובות

  1. פשוט מדהים!!
    אולי יש לך רעיון לטכניקה יפה שכזו אך מצבעי גואש בכדי לחסוך בעלות. אני רוצה לעשות את זה על משטחים גדולים יחד עם ילדים.

  2. שלום חגית
    נהנתי מאוד לזפזפ באתר שלך.
    אני אמנית בעצמי, אבל תמיד תמיד פתוחה מאוד ללמוד מאחרים. אני מחפשת חומר שיחליף את הבסיס להוספה למים ליצירת מרבל מאז שחזרתי מארה"ב שם עשקתי בזה מקצועית באמבטיות גדולות שבניתי בעצמי ובחומר אבקתי. צבעתי בדי משי במרבל. (השתמשתי בצבעי משי אבל אפשר להשתמש בכל צבע מים נוזלי. הבנתי מחברים שיש לך פתרונות יצירתיים מאוד. כיום אני רוצה להתעסק עם מרבל להנאתי בלבד. האם יש לך פתרונות זולים להחלפת האבקה ?(לא מצאתי בארץ. ואולי אני לא יודעת מה לחפש.)
    תודה רבה
    לאה מזור

  3. באיזה צבע את ממליצה לפורינג מכיוון שהשתמשתי בצבע לא נוזלי משחתי ונוצרו לי המון גרגרים כאילו הצבע מלוכלך, המליצו לי להשתמש בצבע נוזלי ,אני מעדיף לרכוש צבע מניסיון של אחר
    תודה מראש

  4. ערבבתי צבע אקרילי פורינג ו4 טיפות של שמן סיליקון ולא ניפתח לי למרות שחיממתי בברנר,
    מה הסיבה לדעתך?

  5. ראשית נהניתי לקרוא את הכתבה/ ההסבר.
    שאלה:
    איך יגיב צבע אקרילי אם אחמם מקל דבק חם עד שיהפוך לנוזלי, אערבב אותם יחדיו ואשפוך אותם על מצע עיסת נייר?

  6. היי, אני תלמידה במגמה לאומנות ומאוד מתעניינת בטכניקה הזו. רציתי לשאול, האם אפשרי ליצור את זה רק עם הדבק הפלסקי או שחייבים להוסיף חומר נוסף. אם כן האם את יודעת איפה אפשר להשיג את החומרים האלו בארץ?

  7. שלום. הפוסט היה סבבה לגמרי.
    אפשר לדעת אולי למה בחלק מהמצבים הצבע מתפוצץ ובחלק לא?
    אשמח לתשובה.

    1. הי חן, אני לא יודעת בדיוק מה היה התהליך שלך, אבל בדרך כלל כשהצבע מתפוצץ זה אומר שהוא לא היה מספיק גמיש, כלומר, שחסר לו דבק, ואז הוא מתייבש ונסדק. הדבק מגמיש אותו.

  8. אני נהנית מכל מילה שאת כותבת ומצטערת שאת לא בארץ כי אני רוצה להתחיל לצבוע ואין לי מספיק נסיון , נרשמתי באתר שלך ובינתיים לא ראיתי כל תכתובת עוד פעם מודה לך. רבקה

  9. חגית תודה על השיתוף..
    ניסיתי לעשות יצא נחמד ,דבק פלסטי טוב? ואמרו לי בחנות שטיפות סיליקון עושות את הבועות ,אבל זה לא ממש מדוייק ועדיין אין לי את כיסי הבועות שאני רואה ב"פינטראסט"
    אשמח אם תעני לי אך נוצרים הבועות? מאזה חומר? וכמה דבק צריך לשים? בארץ עדיין לא כולכך נחספו לשיטה הזאת..חבל שאת לא בארץ הייתי מגיעה לסדנא..בארץ אין חיפסתי ..בכל זאת באמת תודה על השיתוף..

    1. היי תיקי, בגלל שאני משתמשת בחומרים קצת שונים, קשה לי לדייק. שמן סיליקון באמת עושה את ה"תאים" האלה שאת רוצה. כתבתי בהדרכה את הכמויות ואת החומרים שאני משתמשת בהם, מעבר לזה זה באמת ניסוי וטעייה. יש אנשים שמחממים עם להביור את הצבע ואז נוצרות בועות, ויש אנשים שמדללים קצת את הצבע במים, אבל צריך לשחק קצת ולנסות. ואפשר לעשות "קיצורי דרך" עם חומרים ייעודיים. יש חומר שנקרא Floetrol שמייצר תמונות יפות בלי שמן, ויש גם pouring medium של חברת ליקוויטקס, יש המון אפשרויות.

  10. הי חגית
    הייתי רוצה לדעת האם את מעבירה סדנאות של שפיכת הצבע ..זה אומנות שאני עוכבת הרבה זמן ומאוד רוצה ללמוד את הטכניקה
    בצורה יותר יסודית…
    אשמח לתגובה
    תודה

    1. הי תיקי, אני מלמדת סדנאות כאלה, אבל אני גרה בארה"ב, אז אני מניחה שזה פחות רלוונטי לך. בכל מקרה, כתבתי הדרכה מאוד מפורטת ופשוטה, אני לא יודעת אם ראית אותה, היא נמצאת פה – https://www.hagitaz.com/paint-pouring-tutorial/
      אני מקווה שזה יעזור ויעשה לך חשק לנסות!
      חגית

  11. שלום לך נהנתי לקרוא על ההדרכה שלך על נזילות הצבע כל הציורים שלי הם תוצאה של ניסוי ותהייה של סוגי חומרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


אוהבת ליצור, אבל זקוקה להשראה? הדרכות? רעיונות?

מעולה! זה בדיוק מה שאני שולחת למנויות שלי.

מלאי את כתובת המייל שלך, ותוכלי ליהנות מתוכן מגוון ומעניין. שימי לב, ההרשמה תושלם רק אם תלחצי על כפתור האישור במייל הראשון שתקבלי.

אני שמחה מאוד על כל מנויה שמצטרפת, ולעולם לא אעשה שימוש אחר בפרטים שלך.

גם אלו מעניינים:

אוהבת ליצור, אבל זקוקה להשראה? הדרכות? רעיונות?

מעולה! זה בדיוק מה שאני שולחת למנויות שלי.

מלאי את כתובת המייל שלך, ותוכלי ליהנות מתוכן מגוון ומעניין. שימי לב, ההרשמה תושלם רק אם תלחצי על כפתור האישור במייל הראשון שתקבלי.

אני שמחה מאוד על כל מנויה שמצטרפת, ולעולם לא אעשה שימוש אחר בפרטים שלך.

אוהבת ליצור, אבל זקוקה להשראה? הדרכות? רעיונות?

מעולה! זה בדיוק מה שאני שולחת למנויות שלי.

מלאי את כתובת המייל שלך, ותוכלי ליהנות מתוכן מגוון ומעניין. שימי לב, ההרשמה תושלם רק אם תלחצי על כפתור האישור במייל הראשון שתקבלי.

אני שמחה מאוד על כל מנויה שמצטרפת, ולעולם לא אעשה שימוש אחר בפרטים שלך.