אנקאוסטיק! זה נשמע כמו קללה, אבל מסתמן אצלי דווקא כהתמכרות חדשה. אתמול הייתי בסדנה מצויינת ממש, ואני שמחה לחלוק חוויות. המילה Encaustic מגיעה מ"אנקאוסטיקוס" ביוונית, שפירושה "לשרוף". בתהליך העבודה האנקאוסטי, מערבבים שרף עם שעוות דבורים ליצירת מדיום (או שקונים מדיום מוכן), ואת המדיום מערבבים עם פיגמנט, ליצירת צבעי שעווה. בכלים פה יש צבעים מוכנים לעבודה, על פלטה חמה. עובדים עם שעווה חמה, כמו עם צבע.
את הצבעים החמים מורחים על עץ, יוצרים שכבות על גבי שכבות, מחממים ומקבעים אותן עם ברנר, ובעצם יוצרים רקעים שמזכירים מאוד את התהליך של נזילות הצבע. אלה הם רקעים לדוגמה שיצרתי בסדנה:
מאחר שמדובר בשכבות רבות של שעווה, ולא בצבע, המרקם הוא עבה חלק ונעים למגע. השעווה מתקררת מאוד מהר, וכל חימום מרכך אותה, מאפשר להטביע בה טקסטורות וחומרים נוספים. כל התקררות מאפשר להמשיך לצייר ולעבוד על רקע השעווה עם חומרים כמו צבעי שמן, דיו אלכוהולי, ועוד.
התהליך הזה מהנה מאוד ובלתי צפוי, כי כמו בנזילות הצבע, גם כאן מניחים שכבות של צבע, אבל כשמפעילים עליהן חום, קשה לשלוט בתנועה של הצבע. זה תהליך מהפנט ומהנה מאוד, יכולתי להמשיך רק להניח עוד צבעים ולשרוף אותם. התוצר שמתקבל, שכבות של שעווה צבעונית שמתקשה ומתרככת, מאוד נעים לעבודה ולמגע! בשלב הבא, אחרי שקיבלנו רקע מעניין, אפשר לעבוד עליו עם אינספור טכניקות של העברת תמונה, שילוב קולאז' ועלי זהב, חריטה בשעווה וחותמות, צבעי שמן וגירי שעווה, ועוד ועוד. זו, למשל, עבודה של אמנית אנקאוסטיק שאני מאוד אוהבת, ברידגי'ט גוארזון מילס:
עבודת השכבות עם השעווה יוצרת שקיפויות מעניינות, והיא מאוד גמישה. אפשר לשלב בה נייר והעברת תמונה, ולהטמיע הכל בתוך השעווה בתהליכים של חימום וקירור, וזה תענוג גדול. התהליך מהנה ומגוון מאוד, האפשרויות אינסופיות, וצריך רק להתנסות ולשחק. זו דוגמה לעוד עבודה של ברידגי'ט גוארזון מילס, עם העברת תמונה. מה שאי אפשר כל כך לראות בתמונות זה את הטקסטורה הנהדרת של השעווה.
המורה שלנו בסדנה הייתה סוזן בל, והיה ממש תענוג ללמוד ממנה! היא הייתה מקצועית ומעניינת, היא מאוד אוהבת את מה שהיא עושה, והייתה מאוד נדיבה, הביאה איתה כמויות של ספרים וחומרים מעניינים, הייתה כריזמטית ומצחיקה, והעבירה סדנה מצויינת ממש. אגב, היא עצמה גם מכינה את המדיומים ואת הצבעים שלה בעצמה, ולא קונה אותם.
בחרתי לכן עוד שתי עבודות של אמנית שאני מאוד אוהבת בשם Lorraine Glessner, כדי לתת מושג על התוצרים, וכדי שתוכלו לראות את האיכות השקופה-מעניינת ואת השכבות. בעצם אלה עבודות מיקסד מדיה, וישנם הרבה חומרים שמשותפים בין האנקאוסטיק לעבודות מיקסד מדיה אחרות, עובדים עם שבלונות וחותמות וטקסטורות שונות ועוד. בבלוג של לוריין גלסנר אפשר גם לקרוא עוד על העבודה באנקאוסטיק.
אני אמשיך לעבוד על הרקעים שלי מהסדנה, ואשתף בהתקדמות בהמשך. בינתיים, אם אתם גרים באזור שלי בקליפורניה, אני מאוד ממליצה על הסדנאות של סוזן, הן נערכות ב-School of Visual Philosophy שהוא סטודיו נהדר ללמוד בו, ויש להם עוד המון סדנאות מצויינות!
מה שאי אפשר להעביר זה את התחושה של השעווה. העבודות כולן חלקות ונעימות למגע, ואפשר להביט בהן בלי סוף בגלל כל השכבות והשקיפויות. אם זה נראה לכן מעניין, אספתי עוד עבודות שאהבתי ללוח בפינטרסט. אני בטוחה שמי שאוהבת מיקסד מדיה תתחבר לזה לא פחות ממני. נו, עשה לכן חשק?
9 תגובות
זה בדיוק הטכניקה שסיקרנה אותי המון זמן..
איך אני לומדת אותה?
שלום חגית, אני מחפשת בנרות כזאת סדנה בארץ. אולי מישהו יודע? בתודה שרה חזן
לחגית מאד נהניתי לקרוא את ההסבר שלך על טכניקה זו
כתרפיסטית באמנות מחפשת טכניקות בעלות משמעויות תרפויטיות ומאפשרות תהליכים.
האם תוכלי לכתוב על המדיום או כיצד להכין אותו encaustic medium?
תודה רותי הרפז
הי רותי, אני לא עובדת באנקאוסטיק, זו סדנה בודדת שלמדתי. המורה שלימדה מכינה בעצמה את המדיום, אבל אפשר גם לקנות אותו. המדיום מורכב משילוב של שעוות דבורים וסוג של שרף (Damar Resin).
תודה רבה חגית על תשובתך
חגית תודה, כלכך מעניין ועושה חשק לנסות.
תודה על התגובה, אסתי! זה באמת מעניין ומלא אפשרויות!
מאוד!!! ?
3>